Arbete på hög höjd utbildning hos Fallskyddsutbildningen Vår utbildning ger dig de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för säkert arbete på hög höjd. Vi fokuserar på praktisk träning och uppdaterade lagkrav för att säkerställa din säkerhet och kompetens. Upptäck vårt utbud idag! Besök Fallskyddsutbildning för att lära dig mer om vår specialiserade utbildning.
Värme och solskydd vid höghöjdsarbete på tak
När du utför arbete på hög höjd under sommaren är det av yttersta vikt att ta hänsyn till värmen och solens intensitet. Se till att de som arbetar på tak har tillräckligt med vatten och tar regelbundna pauser för att undvika uttorkning och värmeslag som yrsel som kan orsaka livsfara vid arbete på tak. Ta även någon form av vätskeersättning så du även får i dig mineraler och salter som kroppen svettas ur. Tak är ofta svarta och när det är papptak så blir det otroligt varmt och fötterna kan klibba fast och då utgöra en större fallrisk. När det blåser känner du inte av solen på samma sätt, ha gärna med en termometer så ni har koll på temperaturen
Skyddskläder vid höghöjdsarbete
Använd lätta och aningsbara kläder som skyddar mot solen, det är frestande att använda kortbyxor och bar överkropp dock kan du lätt bränna huden och huden skadas lätt när du inte har kläder som skydd mot vassa tak. Arbetsskor är även det otroligt viktigt att du har på dig fastän det är varmt. Det finns moderna skor som andas bra även som är skyddsskor.
Skyddskläder vid höghöjdsarbete
Använd solkrämer med högsta möjliga solskydd och smörj dig ofta. En av de mest aggressiva cancerformerna är hudcancer så se till att verkligen smörj in dig ordentligt när du arbetar på tak och hög höjd. Din hjälm skyddar här ditt huvud och låt den vara på!
Fallskyddsutrustning
Säkerhetslinor och fallskydds selar
Arbete på hög höjd kräver en gedigen fallskyddsutrustning. Använd alltid godkända säkerhetslinor och selar. Kontrollera att utrustningen är i gott skick innan användning. Se till att fallskyddsutrustningen ligger i UV-säkra förvaringssäckar då dessa tar stryk av att utsättas för UV-ljus från solen. Det gäller textilerna i din fallskyddsutrustning. Fallskyddsutrustningen får inte vara äldre än 10 år då ska den kasseras. Dock bör du tänka på att inte utsätta utrustningen för mycket UV-strålning då en kan förkorta livslängden på fallskyddsutrustningen. Du lär dig mer om detta på arbete på hög höjd utbildning hos fallskyddsutbildnignen.se.
Fästpunkter:
Se till att det finns tillräckligt med säkra fästpunkter eller förankringspunkter för fallskyddssystemet på taket. Minst var femte meter bör det finnas en godkänd förankringspunkt förankrad i taket där du kan förflytta dig säkert. Dessa bör vara ordentligt installerade och testade samt EN och CE-märkta.
Skyddsräcken
Om möjligt, använd tillfälliga skyddsräcken runt takets kanter för extra fallskydd. Detta ska ALLTID vara utgångspunkten att använda s.k. kollektiva fallskydd och i sista hand nyttja ditt personliga fallskydd. Gör alltid en riskanalys som du lärt dig ta fram i ditt arbete på hög höjd utbildning.
Dokumentation av kunskaper för arbete på hög höjd
Arbetsgivare har alltid ansvar att se till att den anställde har tillräckligt goda teoretiska och praktisk dokumenterade kunskaper om att arbete på hög höjd. Detta sker oftast med att hjälpa av ett arbete på hög höjd utbildning som fallskyddsutbildingen.se där man har fortlöpande dokumentation om vilka praktiska kunskaper den anställde har i form av en loggbok. Det är viktigt att hålla både de teoretiska och praktiska kunskaperna uppdaterade och dokumenterade. Företaget väljer själva intervall på detta. Flera större företag har valt intervaller för repetition av utbildningar om vart annat år.
Byt alltid du fallskyddsutrustning som är sliten och skadad.