Fallskyddsutbildning - Fallskydd i liftar

Fallskyddsutbildning – Fallskydd Liftutbildningsrådets konferens 2024

Fallskyddsutbildningen besökte Liftutbildningsrådets konferens i Barkarby 24-25:e Januari 2024

Det var självklart fokus på Liftar och Arbetsmiljöverket var på plats som gav utrymme till givande diskussioner.
TA-Utbildning med Svante Andersson hade en givande föreläsning om avspärrningar där fallskydd och fallskyddsutrustning var en av punkterna. Här fokuseras på vikten av avspärrningar när man bedriver arbete med en lift.

När det gäller Liftar och innehållet i en Liftutbilning (Liftläroplanen LLP) så säger man att personligt fallskydd SKALL användas när det finns påkörningsrisk eller vältningsrisk fögivetvis

Det är givietvis otroligt viktigt att i riskanalysen för uppdraget gå igenom vad som gäller för det specifika uppdraget (deffinera uppdraget).
Är det ett “bygg-uppdrag” ja då faller det mycket in under regler för bygg och anläggning.
Är det ett enklare montagearbete kanske det INTE går in under “bygg”. Vilka krav är det då som gäller?

Ta reda på hur uppdraget deffineras, är det ett arbete som är på någon större väg? Då kan uppdraget gå in under andra regler (Trafikerket) där det är krav på att använda TMA-skydd när du ställt upp en lift.

Det var mycket diskusioner om vikten av att säkerhetsställa att liftar inte blir påkörda vid arbete. Vi fick se olika bilder och exempel på detta. Se alltid till att din lift inte kan bli påkörd av passerande trafik!

Det är viktigt att du har rätt kunskaper om fallskydd och ditt personliga fallskydd både teoretiskt och praktiskt. Det samma gäller för dig som kommer behöva använda dig av en Lift och att du får din liftutbildning där du ska få kunskaper om att hantera liften och då välja rätt personligt fallskydd för arbete i Liften.

Fallskyddsutbildning - Fallskydd i liftar