Hur länge kan man hänga i en fallskyddssele?

Det finns ingen säker exakt vetenskap hur länge man kan hänga i selen. Selen stoppar upp blodflödet i benen/ljumskarna då det skapas ett tryck där och blodtillförseln stryps. Har man otur så går det väldigt fort och vissa kan självklart hänga lite längre och vissa kortare, omöjligt att veta exakt, men det viktiga är att man alltid ska försöka hänga så kort tid som möjligt.
Arbetsmiljöverket säger att en person som hänger i en fallskyddsutrustning bör tas ner inom 15 minuter. Självklart ska du försöka ta dig ner så fort som möjligt.

Trauma strap eller Trauma band

Ett livsviktigt hjälpmedel som ska finnas på din fallskyddssele är trauma band. Det är två som rullar som du hittar på sidan av fallskyddet. Du öppnar blixtlåsen på de små rullarna och rullar ut trauma banden. Därefter sätter du ihop dessa med metallspännet. Nu släpper du ner trauma bandet och kan sätta dina fötter i öglan. Nu kan du avlasta vikten i ljumskarna som annars stoppar blodtillförseln. Denna lilla viktiga del kan rädda liv!

Räddningsplan för fallskydd

Allt detta ska ni tagit upp i er riskanalys och även i er räddningsplan om något skulle gå fel. Se alltid till att ni kan kalla på hjälp och att ni har täckning och batterier i era telefoner, testa gärna. Undvik ensamarbete, blir man hängandes i en fallskyddssele så måste man få hjälp ner snabbt! Man klarar sig inte länge hängandes i fallskyddsselen själv. Hur får ni ner någon som blir hängandes i sin fallskyddssele? Har ni tillgång till stegar som når upp, har ni tillgång till liftar?