Arbete på hög höjd – Fallskyddsutbildning

Fall till lägre nivå är en av de vanligaste orsakerna till att personer omkommer eller blir allvarligt skadade i byggbranschen. Det finns därför krav på att man alltid ska förebygga fallrisker till lägre nivå. Det är också därför som man kan få sanktionsavgift om det pågår byggnads- eller anläggningsarbete utan fallskydd vid höjder på 2 meter eller mer.

Alla arbeten ska planeras väl som vi ser nu så exploderar monteringen av solpaneler och företag som monterar solpaneler. Här krävs utbildning för att fån in kunskaper om höghöjdsarbete för oerfarna montörer. Alltid viktigt att sätta upp ett kollektivt säkert fallskydd i första hand, därefter används personlig fallskyddsutrustning. Tyvärr är det ofta väldigt ont om förankringspunkter på villor och därför bör man verkligen ta en funderare på vart det personliga fallskyddet kan förankras. Tipsa gärna villaägaren att sätta upp förankringspunkter för framtida reparationer av solcellerna, ofta något som glöms bort vid installationen av solpaneler.

Källa: Arbetsmiljöverket – arbete på hög höjd (Arbetsmiljöverket Information om Arbete på hög höjd)

Fallskydd riskhantering
Arbete på hög höjd, här visas kollektivt fallskydd vilket alltid ska vara första alternativet för att bygga bort fallrisker.